news
Λσχη Κλασικν Οχημτων Βλου
Σταθμς Τρανου
37300 Αγρι, Βλου
lekov@lekov.gr
lekov Αρχικ σελδα
articles
happenings
about our club
contact

Ιταλικ εταιρα σχεδασης και κατασκευς αυτοκιντων που για πνω απ 100 χρνια βαλε το στγμα της στην εξλιξη του αυτοκιντου. Η εταιρα Bertone εχε πντα μια σχεδιαστικ ποψη και γραμμ που για τους γνστες γνεται αντιληπτ παρλο που τα αυτοκνητα που σχεδασε και κατασκεασε ανκουν σε διαφορετικς εταιρες.


O Gianni Bertone, μλις 28 χρονν το 1912, ξεκνησε μια μικρ εταιρα κατασκευς αμαξν για λογα στο Τορνο. Η μικρ αυτ εταιρα γινε γργορα γνωστ για την ποιτητα, την σταθερτητα και την αντοχ των αμαξν της.
Δυστυχς οι αναταραχς στην αρχ του 1ου Παγκοσμου Πολμου ανγκασαν τον Giovanni να κλεσει την εταιρα του. ταν μπρεσε, προς το τλος του πολμου να ανοξει μια να εταιρα, ασχολθηκε περισστερο με τα αυτοκνητα, που εντωμεταξ εχαν κυριαρχσει στις μεταφορς.
Το 1921 κατφερε να κλεσει το πρτο σημαντικ συμβλαιο για την κατασκευ ενς αμαξματος αυτοκιντου. ταν το 23S της SPA, μιας ανερχμενης ιταλικς εταιρας εκενη την εποχ.

1921 SPA 23S

Το δετερο αυτοκνητο ταν το 1924, να FIAT, που ονομστηκε “501 Sport Siluro Corsa” και υπρξε να απ τα πρτα υψηλν αποδσεων sport αυτοκνητο. να αυτοκνητο που θα χαρακτριζε κτοτε και την σχεδιαστικ γραμμ της εταιρας.

κτοτε ο Giovani Bertone κατφερε να δημιουργσει μια πολ στεν συνεργασα, με λους σχεδν τους γνωστος κατασκευαστς αυτοκιντων της Ευρπης, αλλ κυρως με τους συντοπτες του απ το Τορνο, την Fiat και την Lancia.
O Vicenzo Lancia, ιδρυτς της ομνυμης εταιρας, τον συμπαθοσε ιδιατερα και τον φναζε χαδευτικ Bertunot, εν του ανθεσε την εξ ολοκλρου κατασκευ των αμαξωμτων της Lancia, που ταν με υψηλς προδιαγραφς και απευθνονταν σε περιορισμνο κοιν. Αυτ, εκτς απ κρος, δωσε στον Bertone και την απαρατητη τεχνογνωσα και εμπειρα για την συνχεια.
Σχεδιαστικ για τον Bertone, αυτ η εποχ υπρξε τουλχιστον συναρπαστικ, αφο πρασε λες τις νες καινοτομες της εποχς. Τα αυτοκνητα, αργ αλλ σταθερ ρχισαν ττε να αλλζουν σχμα. Οι γωνες στην σχεδαση παραχωροσαν τη θση τους στις καμπλες. Τα φτερ ρχισαν να γνονται να με τον κορμ. Τα φανρια ενσωματνονταν, οι γυλινες επιφνειες μεγλωναν και καμπυλνανε.

Ο Bertone αναλμβανε μοναδικς κατασκευς αμαξωμτων για ιδιατερους πελτες πως τα πολυτελστατα Fiat 505 Limousine και η Itala 51S, δη απ το 1924. Αργτερα σχεδασε sport μοντλα πως το Ansaldo 6BS και την 8η σειρ της Lancia Lambda του 1928.

Παρ λη την οικονομικ φεση του 1929, κατφερε με μια συνετ πολιτικ διεθυνσης της εταιρας του, χι μνο να βγει αλβητος, αλλ να καθιερωθε ακμη περισστερο στην αγορ του αυτοκιντου. Το 1932 θα σχεδισει την κομψτατη Lancia Artena. Το 1934 κατασκευζει το Fiat 527S Ardita 2500 και εισγει για πρτη φορ την αναδιπλομενη οροφ που εισρχεται ολκληρη στο αμξωμα του αυτοκιντου.
Με την ναρξη του 2ου Παγκοσμου Πολμου, η εταιρα θα στραφε, πως και λες οι αυτοκινητοβιομηχανες της εποχς, στην κατασκευ οχημτων για στρατιωτικ χρση.

Μετ τον πλεμο εχε αναλβει την σχεδαση των αμαξωμτων ο γιος του ο Nuccio Bertone και να απ τα πρτα εξχοντα σχδι του, ταν η Lancia Aprilia Cabriolet και το αγωνιστικ της Fiat 1100 Staguellini το 1948.

Η δεκαετα του 50 θα νοιγε με μεγλες προοπτικς αφο η εταιρα πλον δχονταν παραγγελις και απ χρες εκτς Ιταλας, πως της Βρετανικς MG-Bristol το 1952.


Το 1953 ο Nuccio θα σχεδισει το πρωττυπο για την Alfa Romeo Berlinetta Aerodinamica Tecnica  γνωστ στους φλους της αυτοκνησης απλ ως BAT. Το BAT-5 αρχικ και αργτερα τα πρωττυπα BAT-7 (1954) και BAT-9 (1955). Αυτοκνητα που θα επαναπροσδιορσουν τα σνορα της αεροδυναμικς σχεδασης των αυτοκιντων.

Την χρονι του 1953 ο Nuccio θα σχεδισει και το πρωττυπο της Alfa Romeo, την Gulietta Sprint που θα παρουσιαστε για πρτη φορ το 1954 στο Σαλνι Αυτοκιντων του Τορνο και θα γνει ανρπαστη την επμενη δεκαετα.

To 1957 θα σχεδισει το NSU Sport Prinz, εν θα ακολουθσουν τα Aston Martin DB2 και DB4 καθς και η Maserati 3500 GT.

Οι επμενες δο δεκαετες του 60 και του 70 θα εναι για την εταιρα Bertone και προσωπικ για τον Nuccio Bertone, νας θραμβος και μια πορεα προς την καθιρωση και την φμη ενς θρλου.
Θα ξεκινσει με την σχεδαση του Alfa Romeo 2600 Sprint και δυο ειδικς παραγγελες της Ferrari απο την εταιρα Wax, τις εκδσεις της Ferrari 250 GT.


Η Maserati 5000 GT, το Simca 1000 Coupe, η πανμορφη BMW 3200 CS και να αυτοκνητο που δεν θα κυκλοφορσει ποτ παρ τα φιλδοξα σχδια του Enzo Ferrari για μικρ Ferrari, την ASA 1000 πιο γνωστ ως Ferrarina.

Τα δυναμικ ISO-Rivolta GT 300 και 340, το πρωττυπο αγωνιστικ AC3, το φουτουριστικ Corvair Testudo που οδγησε ο διος ο Nuccio μχρι την κθεση αυτοκιντων της Γενεης του 1963.
Το Alfa Romeo Canguro, η Gulia GT και η Gulietta Sprint.
To 1965 θα σχεδισει το Fiat 850 Spider που λγο της μεγλης του εμπορικτητας θα επιτρψει στον Bertone να διπλασισει τον ετσιο αριθμ κατασκευς οχημτων του.

Το 1966 θα ξεκινσει λλη μια ιστορικ συνεργασα του Nuccio Bertone με τον Feruccio Lamborghini που θα αποδσει μεσα καρπος με την μοναδικ Lamborghini Mioura.

Θα ακολουθσουν η Marzal το 1967 και η Espada το 1968. Αυτοκνητα που εκτς απ τις επιδσεις τους, θα χαραχτον για πντα στην μνμη των ανθρπων που ζησαν εκενη την εποχ και θα χουν πντα την τιμητικ τους θση στις καρδις των αυτοκινητιστν αλλ και σε κθε μουσεο αυτοκιντου.
Την Lamborghini Espada θα ακολουθσει η Jarama και η Uracco.

To 1970 θα σχεδισει στο σασ μιας Lancia Fulvia την πρωττυπη Lancia Stratos Zero, αλλζοντας για λλη μια φορ τις γραμμς και τις φρμες σχεδασης των αυτοκιντων. Ξεφεγοντας απ την απλ δημιουργα μιας γραμμς, θα ανακατψει την αρχιτεκτονικ με την γλυπτικ και το βιομηχανικ σχδιο.

Απ το πρωττυπο αυτ θα προκψει και η θρυλικ Lancia Stratos Stradale.

To 1972 σε ηλικα 88 ετν θα πεθνει ο ιδρυτς της εταιρας ο Giovanni Berrtone και ως φρο τιμς η εταιρα θα κυκλοφορσει την Lamborghini Khamsin και το Fiat X/9.

To 1973 o καμβς του Nuccio θα πρει φωτι με τα σχδια της 3ης πλον κδοσης της Lamborghini Espada, αλλ και της Countach. Η Ferrari 308 GT4 το Audi 50 το 1974, το Fiat 131 Abarth Rally το 1975 και το πρωττυπο Alfa Romeo Navajo του 1976.
Το 1977 θα ξεκινσει και η συνεργασα με την Volvo και η σχεδαση και κατασκευ της Volvo 262C που κατασκευζοντας εξ ολοκλρου στις εγκαταστσεις της Bertone, κτι που ταν λλο να βμα μπροστ για την εταιρα.
            Το 1980 το Fiat Ritmo Cabrio καθς και το X/9 θα πωλονται με την επωνυμα της Bertone.
Το 1982 λλη μια πρωτοποριακ σχεδαση του Nuccio ταν η Citroen BX καθς και η κατασκευ της δθυρης Volvo 780.
To 1987 ξεκιν η συνεργασα με τον γγαντα της αυτοκινητοβιομηχανας General Motors με την μετατροπ του Opel Kadett σε Cabrio και θα συνεχιστε μχρι και τα μοντλα Astra Cabrio και Astra Coupe.

Η δεκαετα του 80 θα κλεσει με την σχεδαση του πρωτοποριακο για την εποχ του  Citroen ΧΜ.

Την δεκαετα του 90 η Bertone προσανατολστηκε περισστερο στις καινοτμες λσεις και χι ιδιατερα στην σχεδαση νων αυτοκιντων. Δεν αποτλεσε λοιπν κπληξη η παρουσαση του επιθετικο σχεδιαστικ ηλεκτροκνητου Blitz Barchetta το 1992 στο σαλνι αυτοκιντου του Τορνο.

Θα συνεχσει αυτ την τακτικ σπζοντας τα ρεκρ ταχτητας για ηλεκτρικ αυτοκνητα αλλ και στις εκπομπς ρπων με το ZER μια φουτουριστικ ανασχεδαση του Abarth 750 Record.
Στην αγορ του αυτοκιντου θα παρουσισει το 1994 το Karisma, το 1995 το Kayak, το Slalom και το SUV Enduro 4X4.

To 1997 o Nuccio Bertone θα πεθνει μια μρα πριν τα εγκανια της κθεσης Αυτοκιντου της Γενεης, αφνοντας τον κσμο πιο φτωχ. νας απ τους μεγαλτερους σχεδιαστς και κατασκευαστς αυτοκιντων του αινα και μγας μαστρος του Ιταλικο σχεδιασμο αυτοκιντων.

Το 2009 η εταιρα θα εξαγοραστε απ την Fiat.

Το 2011 θα πουληθον μερικ απ τα σπανιτερα πρωττυπα της εταιρας σε συλλκτες για να μπορσει η εταιρα να ορθοποδσει.
Το τελευταο δημιοργημα της εταιρας ταν η Aston Martin Rapide Bertone Jet 2X2 του 2013.
Τον Μρτιο του 2014 θα κηρξει πτχευση, αναζητντας αγοραστ μχρι το τλος Απριλου.

Μνο να θαμα θα μποροσε να αλλξει την δραματικ κατσταση στην οποα χει περιλθει ο οκος Bertone. Το θαμα θα μποροσε να χει τη μορφ προσφορς, σχετα απ ποιν θα προρχεται, αρκε μνο να μπορε να καλψει τα χρη, αλλ και τα ξοδα που χουν πνξει τον Bertone. Τον τελευταο ενμιση μνα, καννας απ τους εργαζμενους, οι οποοι παραμνουν απλρωτοι για μεγλο χρονικ διστημα, δεν χει εμφανηστε στη δουλει του, γεγονς που φυσικ επιδειννει την κατσταση. Επσημα λοιπν, ο οκος Bertone χει μπει σε διαδικασα χρεοκοπας και αν μχρι το τλος του επμενου μνα δεν υπρξει κποια προσφορ, το κλεσιμο ενς απ τους μεγαλτερους σχεδιαστικος οκους με δημιουργες που φησαν ιστορα, θα αποτελε παρελθν.

Top

Copyright Tzannetos 2014. All rights reserved