Οι Δελφοί είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και του κόσμου. Βρίσκονται στη Φωκίδα, στις πλαγιές του Παρνασσού, και ήταν το κέντρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και θρησκείας.
Οι Δελφοί στην Ελληνική Μυθολογία
Οι Έλληνες θεωρούσαν τους Δελφούς το κέντρο (ή τον ομφαλό) του κόσμου.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας έστειλε δύο αετούς, έναν προς την ανατολή και έναν προς τη δύση, για να βρουν τον ομφαλό του κόσμου. Οι αετοί συναντήθηκαν στην μελλοντική τοποθεσία των Δελφών – ο Δίας σημάδεψε το σημείο με μια ιερή πέτρα που ονομάστηκε ομφαλός, η οποία αργότερα κρατήθηκε στο ιερό του Απόλλωνα.
Οι Έλληνες πίστευαν ότι η τοποθεσία ήταν αρχικά ιερή και ανήκε στη Γαία, ή Μητέρα Γη, και φυλασσόταν από το παιδί-φίδι της Γαίας, τον Πύθωνα. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και ίδρυσε εκεί το μαντείο του.
Σύμφωνα με το μύθο, ιθαγενείς από το νησί της Κρήτης, συνοδευόμενοι από τον Απόλλωνα με τη μορφή δελφινιού, έφτασαν στο λιμάνι των Δελφών (Κίρρα) και έχτισαν το ιερό του θεού.
Ποιος έφτιαξε τους Δελφούς;
Ιερείς από την Κνωσό (στην Κρήτη) έφεραν τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια του οποίου άρχισαν να αναπτύσσουν το ιερό του θεού.
Έκτισαν τους πρώτους πέτρινους ναούς για τον Απόλλωνα και την Αθηνά προς το τέλος του 7ου αιώνα π.Χ.
Ωστόσο, η ιστορία των Δελφών φαίνεται να εκτείνεται πολύ πιο πίσω.
Αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι μέσα στην περιοχή του ιερού υπήρχε κάποτε μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο (1600-1100 π.Χ.). Γύρω στο 1400 π.Χ., στους Δελφούς μπορεί να υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεότητα Γαία ή Αθηνά, το οποίο καταστράφηκε από πτώση βράχου στο τέλος της Εποχής του Χαλκού.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα και στοιχεία τελετουργιών στο Κορυκείο Άντρον, ένα σπήλαιο στον Παρνασσό, που χρονολογούνται στη Νεολιθική Περίοδο (4000 π.Χ.).
Πρώιμη ιστορία των Δελφών
Κατά την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο (από τον 8ο αιώνα π.Χ.), το ιερό των Δελφών ήταν το κέντρο της Αμφικτυονικής Συμμαχίας, μιας αρχαίας θρησκευτικής ένωσης δώδεκα ελληνικών φυλών.
Η λίγκα ήλεγχε τη λειτουργία και τα οικονομικά του ιερού, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και άλλων αξιωματούχων του.
Με την πάροδο των ετών, η κοντινή λιμενική κοινότητα της Κρίσας είχε πλουτίσει από το εμπόριο και την κίνηση προς τους Δελφούς. Γύρω στο 590 π.Χ., οι κάτοικοι της Κρίσας συμπεριφέρθηκαν ασεβώς προς το ιερό του Απόλλωνα και τους προσκυνητές που κατευθύνονταν για να δουν το μαντείο, αν και το τι ακριβώς έκανε η Κρίσα είναι άγνωστο (ορισμένες ιστορικές αναφορές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι βεβήλωσαν το ναό και κατέλαβαν το μαντείο).
Η συμμαχία ξεκίνησε τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο, ο οποίος σύμφωνα με τους θρύλους διήρκεσε 10 χρόνια και έληξε με την καταστροφή της Κρίσας.
Στη συνέχεια η λίγκα αναγνώρισε τους Δελφούς ως αυτόνομη πολιτεία, ανοίγοντας την ελεύθερη πρόσβαση στο ιερό, και αναδιοργάνωσε τους Πυθικούς Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονταν στους Δελφούς κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 582 π.Χ.
Οι Τρόποι Μετακίνησης στους Δελφούς
Η πρόσβαση στους Δελφούς είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
- Με αυτοκίνητο: Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 180 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες. Υπάρχουν επίσης πολλοί δρόμοι που οδηγούν στους Δελφούς από άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Λαμία, η Λιβαδειά και η Χαλκίδα.
- Με λεωφορείο: Υπάρχουν πολλά δρομολόγια λεωφορείων που συνδέουν τους Δελφούς με την Αθήνα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η διαδρομή με λεωφορείο διαρκεί περίπου δύο ώρες και μισή.
- Ιδιωτικές μετακινήσεις: Προσφέρουν μια απόλυτα εξατομικευμένη εμπειρία. Μάλιστα υπηρεσίες όπως είναι οι Athens to Delphi μπορούν να σας παραλάβουν κατευθείαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και να σας μεταφέρουν στους Δελφούς.
- Με σιδηρόδρομο: Υπάρχουν δύο σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου κοντά στους Δελφούς, ο σταθμός του Άσπρου και ο σταθμός της Ιτέας. Υπάρχουν δρομολόγια τρένων από την Αθήνα προς τους σταθμούς αυτούς. Η διαδρομή με σιδηρόδρομο διαρκεί περίπου τρεις ώρες.
Συνοψίζοντας, οι Δελφοί είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Είναι ένας τόπος που αξίζει να επισκεφθείτε για να γνωρίσετε καλύτερα την αρχαία Ελλάδα.