Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie

Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς ή αλλιώς θυροειδή;

Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς ή αλλιώς θυροειδή

Οι όζοι του θυρεοειδούς αποτελούν μία διόγκωση (μάζα) του θυρεοειδούς αδένα. Είναι ένα πολύ συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό, ενώ επιδημιολογικές μελέτες αναδεικνύουν την παρουσία τους έως και στο 50% του πληθυσμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως τους όζους του θυρεοειδούς τους συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ τα ακριβή αίτια αυτού του φαινομένου παραμένουν υπό διερεύνηση.

οζοι θυρεοειδους

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ψηλαφητοί ή μη, γεγονός που εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός τους και δευτερευόντως από την εντόπισή τους.

Το μέγεθος ενός όζου στον θυρεοειδή ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.

Ο αριθμός τους ποικίλει, επίσης, από έναν (μονήρης όζος) έως πολλαπλούς, στον ένα (οζώδης βρογχοκήλη) ή και στους δύο λοβούς του αδένα (πολυοζώδης βρογχοκήλη).

Όσον αφορά στη μορφολογία τους, οι όζοι μπορεί να είναι συμπαγείςκυστικοί (με υγρό περιεχόμενο) ή μικτοί (κυστικοί με επιπρόσθετο συμπαγές στοιχείο). Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται κάποιος συμπαγής όζος θυρεοειδούς με το πέρασμα του χρόνου να μετατραπεί σε κυστικό όζο, φαινόμενο που ονομάζεται κυστική εκφύλιση του όζου.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στη λειτουργικότητά τους, υπάρχουν οι ψυχροί (υπολειτουργούντες) και οι θερμοί (υπερλειτουργούντες) όζοι.

Αναλυτικά μας εξηγεί ο Δρ Αποστόλου.

Διαβάστε  Διαφήμιση ιατρείου και γιατρών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *